e-εκπαιδευτικός




Μια συλλογή από βοηθήματα, προγράμματα, θεσμούς, πρωτοβουλίες  που εξυπηρετεί τον εκπαιδευτικό στην χρήση των Η/Υ και ειδικότερα του διαδικτύου.
Αρχίζουμε από το:

Ψηφιακό Σχολείο.
Εκεί υπάρχουν όλα τα βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, βιβλία καθηγητών, τετράδια ασκήσεων κ.λ.π. σε ψηφιακή μορφή (αρχεία pdf ή html), υποστηρικτικό υλικό για κάθε μάθημα (λογισμικά και προτάσεις διδασκαλίας), λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, βοηθήματα κ.ά.

Φωτόδεντρο
Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σύσταση! Έχει τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία, τα λογισμικά, βιβλιοθήκη κ.ά. 

e-yliko
Εκεί υπάρχει άφθονο εκπαιδευτικό υλικό – ηλεκτρονικό και μη – για πάρα πολλά θέματα.

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Καλά οργανωμένη με πλήθος θεμάτων και κατηγοριών και με καλό ευρετήριο

Εκπαιδευτική Τηλεόραση
Εκπαιδευτικά βίντεο

Τεχνική Στήριξη
Δίνει τα σχολικά λογισμικά on line και ασχολείται με θέματα τεχνικής στήριξης των λογισμικών και των πληροφοριακών συστημάτων των σχολικών εργαστηρίων

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Ένας αχανής χώρος όπου εκτός των άλλων μπορεί ένας εκπαιδευτικός, αφού γίνει μέλος να:
-Δημιουργήσει μία κοινότητα ή να ενταχθεί σε μία από τις υπάρχουσες. Μια ομάδα εκπαιδευτικών δηλ. που επικοινωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες, νέα, για ένα συγκεκριμένο θέμα ή με ένα συγκεκριμένο σκοπό.«Βασικός στόχος της υπηρεσίας είναι η δημιουργία κοινοτήτων μάθησης και πρακτικής με στόχο την αλληλοενημέρωση, την αλληλοϋποστήριξη, την ανατροφοδότηση και συνακόλουθα τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας.»
-Δημιουργήσει ένα ιστολόγιο (blog)
-Δημιουργήσει ένα λογαριασμό αλληλογραφίας (e-mail)
-Αναρτήσει την ιστοσελίδα του (site)
Παρέχει την δυνατότητα και την βοήθεια για Τηλεδιάσκεψη (e-learning) και εύρεση μαθημάτων στην Τηλεκπαίδευση
Διαθέτει υπηρεσία βίντεο και χώρο συζητήσεων (forum)


Ηλεκτρονική τάξη (n-τ@ξη)
Η υπηρεσία ‘η-τ@ξη’ απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στοχεύει στην υποστήριξη της κλασικής διδασκαλίας και την ενίσχυση της διαδικασίας μάθησης που πραγματοποιείται καθημερινά μέσα στη σχολική τάξη.


Ασύγχρονη και σύγχρονη τηλεκπαίδευση
Η υπηρεσία αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ στο σχολικό περιβάλλον. Υποστηρίζει μία διαδικασία ανταλλαγής μάθησης με ασύγχρονο και σύγχρονο τρόπο. Παρέχει στους εκπαιδευτικούς ένα πλήθος από δυνατότητες και χαρακτηριστικά, τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία ψηφιακών μαθημάτων, ενσωματώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πολυμεσικό υλικό.
Βασίζεται στην πλατφόρμα moodle

Δυναμικό στοιχείο για την ανάπτυξη ομαδικής και συνεργατικής δουλειάς, οι σελίδες Wiki (προφέρεται βίκι ή γουίκι) είναι ένας τύποςιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί (όχι ταυτοχρόνως). Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Μπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια, μάλλον το διασημότερο wiki, υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι’ αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα wiki με την βοήθεια πολλών ιστοτόπων, μερικοί από τους οποίους είναι: wiki1wiki2,wiki3

Το eTwinning (www.etwinning.net) είναι μια ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning αποτελεί μέρος του Comenius, το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία.


Ενδιαφέροντα προγράμματα και εργαλεία

Μια μεγάλη συλλογή από διαδικτυακά μαθήματα για πάρα πολλά θέματα μπορείτε να βρείτε  εδώ 

Εκπαιδευτική τεχνολογία και ψηφιακά εργαλεία μάθησης για οτιδήποτε θελήσετε στο EdTech

Το Edmodo είναι μια ασφαλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας σχεδιασμένη ειδικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Μιά πολύ ωραία συλλογή με 24 web2 tools για την τάξη με οδηγίες χρήσεως μπορείτε να δείτε εδώ web2tools

Δωρεάν προγράμματα για κάθε χρήση, εκπαιδευτικά, ή με εκπαιδευτικό προσανατολισμό υπάρχουν στο sxoleio.eu
 

Για τον χειρισμό και την επεξεργασία αρχείων PDF (όπως η ηλεκτρονική μορφή των σχολικών βιβλίων που μπορούν να κατεβούν από το διαδίκτυο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν 1) τα PDFCreator ή το Cute PDF για την μετατροπή αρχείων που έχουν δημιουργηθεί από άλλα προγράμματα σε αρχεία PDF (π.χ. από αρχεία του word, excel, powerpoint κ.λ.π.) 2) για την προβολή και επεξεργασία αρχείων PDF το PDF-XChange Viewer (δημιουργεί σημειώσεις, συνδέσμους, πλαίσια, σχήματα κ.λ.π. πάνω σε αρχεία PDF, με πολλούς τρόπους) 3) για τον διαχωρισμό, συγκόληση, μεταροπή αρχείων εικόνας σε PDF, προσθήκη κεφαλίδας ή υποσέλιδου και άλλα, πολύ καλό είναι το FREE PDF Tools

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου